Svenska Wetamästerskapen 2022

Thomas är en prydnad för sin kår=)

Askersunds Båtklubb 27-28 augusti.
Vi samlades på Askersunds Båtklubb för att rigga och göra oss i ordning för årets batalj. När vi kommit på plats och riggat klart så tog vi en tur med följebåten ut på vattnet. Klubben ligger väldigt bra, nära till Vättern och nära till stan. Så efter att vi rekat tävlingsområdet åkte vi in till city med RIBen. Det finns många restauranter att välja på och vi valde att smörja kråset med lax och strömming i olika tappningar, supergott.

Arne riggar Trillian III

Distansrace
Vi körde tre distantävlingar i de relativt låga vindarna. Vi körde från en startlinje och rundade Björnsholmen. Att Wetaseglare är entusiaster det vet vi men denna entusiasm gick inte att ta miste på. Varje gång vi frågade om vi skulle ta tt heat till så ropa alla JAAAA. Så efter tre heat blåste vi av för att hitta in till hamnen innan det blev för mörkt.

Plattvatten och små vindar

Heat 1
Tomas blå (Tomas Janeholt) tog ledningen direkt oh höll den ända in i mål. Han fullkomligt flög från övriga seglare. Han vann ju 2021 så nu anade man att storformen hade hållit i sig. Thomas vit (Thomas Lindqvist) kom in som tvåa cig Hans Hugo strax efter. Doublehanded paret Arne Johansson och Zofie Vavra nedan kallat AZ vann sin klass. Vi måste få fler att segla double handed det är ju döskul och socialt. AZ lånade Weta Väst demobåt, en vacker brandgul foambåt.

Heat 2
Här blev det betydligt jämnare och först i mål var Hans tätt följd av Thomas vit och trea denna gång Tomas blå. AZ var inte långt efter men det ärt ett handikapp att vara två i båten när vindarna är under 8 m/s.

Heat 3
Demokrati råder. För nu vinner Thomas vit sin heatseger tätt följd av Hans och Tomas blå blev trea igen. AZ börjar nu komma underfund med sin lånade båt men det är inte lått att trimma med självslående fock och trassla med dubbla rorkultsförlängare när man inte gjort det förut.

Middag och mys
Vi avrundar denna dag med en riktigt god middag där vi går igenom alla taktiska fullträffar som gjorts denna dag. Vi har haft en bra dag i varma låga vindar med lite regn. I morgon vänta mer vindar och mycket mera regn. Det kommer bli kul. Vi sover i campingstugor i Husbergs camping utom Tomas blå som frisksportar i sitt tält=).

Dag två
Det är riktigt byigt och väldigt mycket regn igen. Men INGEN vill packa ihop och sätta sig i värmen i dragbilen. Ingen. Man måste älska det här gänget som åker 40 mil från Göteborg och Stockholm för att få segla med kompisarna. Men det är väldigt tuffa byvindar som dundrar över oss så vi tar RIBen allihop och åker till skådeplatsen för dagens race. Det är plattvatten i alla fall väldigt små vågor mot vad vi är vana vid i Hjälmaren, Mälaren och Västkusten. Vi beslutar att vi kör racet men att varje skeppare avgör om de vill avbryta. Då är det bara att gå in mot hamnen så har vi i följebåten koll.

Heat 4
AZ tar starten och sätter en väldig fart i de nyckfulla vindarna. Vi kör en kryss-länsbana med två bojar som start/mål som man får runda hur man vill. Vi kör två varv. Alla har under heatet alla positioner. Ulrika som är med i följebåten lever sig in i racet med höga rop när seglarna visar STORA delar av skrovet, gång på gång. Wetan är en stadig båt och perfekt i dessa förhållanden. Men det är klart att när vi närmar oss mållinjen och alla har skickat ut gennakren i vad som närmar sig 15 m/s i byarna då gäller det att ha skot och rorkult i rätt ”mun”. Hans pressar sig förbi Thomas vit så att vi nästan behöver kolla med målfoto. AZ har en bra kurs och Tomas ser sin chans att gå förbi dem om han bara pressar liiiiiite till. Det gör han och blir överraskad nar han nästan går över mållinjen…fast upp och ner. Säkerheten är viktigast så vi tar oss till Tomas på någon sekund och konstaterar att jhan har allt under kontroll. Han öppnare en ponton, drar in gennakern och lossar storskotet. Wetan ligger stadigt upp och ner i detta läge. Sedan tar vi tag i peket så att han står i vindögat (ja det går att resa Wetan utan hjälp men vi ville spara tid för heat 2). Tomas har tränat en hel del och det syns när han trycker sig upp i Wetan. Imponerande. Dessutom seglar han iväg och fixar timglaset på gennakern för att sedan i god ordning korsa mållinjen. Nu har byarna tilltagit ännu mer och vi avbryter tävlandet. Det ska vara snabbt, kul och säkert.

Hans och vita blixten

Olika segel
Vinnarna hade var sin setup Hans på 8.3 kvm och Thomas vita 9.3 kvm. Det kan vara kul att veta. Alla seglade Foambåtar. Alla hade senaste North Sail segel. Men vi vet att äldre båtar absolut är konkurrenskraftig. Viktigast är besättningen.

Resultat
Vi avslutar med prisutdelning och ALLA bokade in Svenska Wetamästerskapen 2023 som kommer gå av stapeln sista helgen i augusti. Gör en markering i kalendern du med.

Single Handed 

1 Hans Hugo
1 Thomas Lindqvist
3 Tomas Jarneholt 

Double handed

1 Arne Johansson & Zofie Vavra

Vi ses nästa år i Askersund

Leif och Ulrika