Svenska Wetamästerskapen 2023

Askersund möter oss med gråa tunga moln och regn. Men inte en enda Wetaseglare hängde läpp eller tvekade en sekund på att få komma ut och segla. I år fick Arne och Zofie sätta sig i RIB för att stötta upp tävlingsledningen som snorade och hostade betänkligt.

Askersunds Segelklubb lät oss även i år gästa deras fina anläggning. Ordning och reda och trevliga båtmänniskor så långt ögat kunde nå. Det var glest med den varan på lördag då det var skyfall aviserat av SMHI. Men vi samlades för en fika och fick med oss lite kolhydrater ombord.

Dag 1 raceday

Vi riggade, trimmade och delade med oss av tips, råd och faktiskt ett gennakerskot, tack Thomas. Sedan tog vi oss en härlig lunch i hamnen. Så ut i måttliga vindar på vår korta kryss-länsbana. Härliga fighter hela vägen in i mål. Tre race hanns med och sedan nöjes seglades det eftersom regnet då behagade upphöra.

Middag på Sjöstugan och väl hemma på Husabergs Camping med fina stugorna fick vi även en titt på ”stormlyckte-tävlingen” som då gick på upploppet så vi faktiskt fick se finalen. På plats – på riktigt.

Dag 2 raceday

På söndagen valde vi att starta en timme tidigare för att utnyttja alla vindar som fanns. Vi hann med fyra race och en distans i tokfina förhållande. Sol, 5-8 m/s och plattvatten. Det var jämna race även idag och det märks att några seglat en hel del de senaste åren. Erik som är en hårdvindsseglare av rang njöt av att det blåste lite mer. Hans var aldrig långt efter. Thomas med sin sargade axel kämpade länge och väl men ett mindre haveri med seglet gjorde att han drog sig ur de sista heaten. Johan C hade en bra dag på sjön och kommer närmare sin första pallplacering. Det är bara en tidsfråga. Ny för i år var Johan D från Karlskrona som seglade och kände in banan och passade på att kapsejsa men under väldigt ordnade former. Som han sa själv ”ska man dra omkull är det ju perfekt nät man har följebåt och fullt med Wetakompisar runt sig”. Man får upp en Weta själv om man skulle kapsejsa men det tar lite tid…

Heder åt Johan som efter sin vurpa, reste båten, tömde pontonen och seglade resterande tävlingar inklusive distansen.

Vann någon?

Erik Törnqvist tog hem alla heat på söndagen och vann pokalen igen, det var 2020 senast han vann. Hans Hugoh på silverplats Thomas Lindkvist på tredje plats. Efter den sedvanliga prisutdelningen kom vi överens om att göra om detta nästa år igen. Men först ska vi segla mer i höst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *