Double handed i Hampetorp i maj 2019

Double Handed i Hampetorp  
Lördagen 25 maj i Hampetorp – Nordens Wetacenter
Vi träffas i Hampetorp för att rigga och segla in oss. Hampetorp ligger vid Hjälmaren och är Nordens Wetacenter. Här kan man alltid hitta en sparringpartner om man vill lufta sin Weta. Just nu ligger fyra Wetor på piren. När vi tävlar utgår vi ifrån badplatsen som ligger i lä och det är lätt att rulla ut strandvagnen och lika lätt att komma in i land. 

Vi seglade i låga vindar med ljummen vind och platt vatten. Faktiskt lite för lite vind för att vi skulle få känna på att gippa med gennaker när vi är två i båten. Zofi och Arne tävlar alltid med två i båten så denna gång ville vi att det skulle vara samma förutsättningar för oss alla. Två i båten. Och tur var väl det. Eftersom vi hade bojar ute passade vi på att prova kryss – länsbanan. Det är alltid roligare att segla med bojar, lite som fotboll är roligare med boll.

Söndagen 26 maj en blåsig dag
Vi var tidigt på plats i det stilla regnet, men idag var det ingen brist på vind. Skepparmötet gav vid handen att vi skulle segla kryss läns, tre varv i varje heat. Och tre heat. Lätt att komma ihåg men svårare att genomföra visade det sig.

Rib-båten gick ut med Pragge och Fredrik, våra Hobie 16 kompisar. Banan rättades till och vi gick ut i den friska vinden. Prognosen sa 17 m/s i byarna och stadiga 12 m/s vilket kändes bra. Vi var 12 skrov som gjorde upp om den åtråvärda Wetatrofén. Arne Johansson och Zofi Vavra, Henrik Axling och Pelle Behr, Hans Hugoh och Jimmy Skoog, Leif Goldkuhl och Fredrik Andershed.

Race
Starten gick och som vanligt var Henriks båt snabbast iväg. En bra kryss upp och sedan toksurfa vi ner med gennaker ute. Vinden ökade stadigt för varje varv och vi fick en bubbla på gennakern vid sista rundningen som ställde till det för oss på kryssen upp till sista rundningen av kryssmärket. Henrik och Pelle var då tryggt på väg mot heatsegern. Jag och Fredrik tampades med Arne och Zofi men vi fick ge oss mot de rutinerade double-handed-rävarna. Nu hade vinden passerat 17 m/s och vi fullkomligt for över mållinjen. Nu hade vi tre minuter på oss innan nästa start så vi beslöt oss för att ta ”burskydd” bakom en ö och skicka ut och in gennakern för att bli av med den irriterande bubblan. Men när vi vänder oss om ser vi Hans och Jimmys båt som har nosen ner i Hjälmaren och Ribbåten är på väg dit. Det verkar under kontroll även om de välte tre gånger på raken i den ständigt ökande vinden. 


Race off
De andra båtarna går in mot hamnen och vi seglar in på en liten strand vid Vinöfärjan. Min gast. Fredrik som har våtdräkt skakar som ett asplöv så han får jogga sig varm medan jag kontaktar pojkarna i Ribben och Wetan och jag får lift hem. 

Friska takter och friskare vindar
När vi tinat upp oss får vi höra hela storyn om Hans och Jimmys vådliga vurpor. Den innehöll tre vurpor där Jimmy var med på första men Hans med på alla tre. Som kuriosa skickar vi med bilderna som Jimmy tog från sin position – i vattnet – Skönt att alla klarat sig helskinnade och vi vet nu ungefär hur mycket vind en Weta tål.
Men hur gick det då? Jo så här blev resultatet:
• Första plats Henrik Axling och Pelle Behr, 
• Andra plats Arne Johansson och Zofi Vavra, 
• Tredje plats Leif Goldkuhl och Fredrik Andershed.
• Fjärde plats Hans Hugoh och Jimmy Skoog,

Vi tog beslut om att nästa Double handed kommer att ske i Vättern maj/juni 2020..
Men innan dess har vi många härliga träffar att se fram mot. Höllviken, Falkenberg, Ven, Lerum, Hampetorp. Kom och segla med oss det är så härligt.

Leif Goldkuhl