10-årsjubileum i Hampetorp

Wetaseglare från hela Sverige träffades i Hjälmarens lilla pärla Hampetorp. Vi var sex båtar men Arne och Zofie valde att inte starta på distansen som denna gång var ”Vinön Runt” tillsammans med ett antal kölbåtar och en katamaran. Wetastartfältet innehöll gamla uvar och unga örnar. Yngst var Fanny som seglade ihop med sin pappa Johan.

Lördag

En tidig samling för att vara med på skepparmötet som alltid inleds med Lennart Lundström fd sjömanspräst som underhöll, sa tänkvärda ord och slutligen välsignade oss. ”vad kan nu gå fel?” sa Erik Törnqvist. Ulrika från Weta Väst kom ute med kaffe och frallor och godis till våra Wetabags, ett väldigt uppskatta inslag i våra tävlingar.

Gänget är nu utspisade och laddade inför helgens seglingar

Wetorna fick sällskap av våra vänner ”raidarna på Hobie 16 ” denna gång med en båt som Lotta & Magnus seglade. Vi startade 45 minuter efter första start och seglingen började in en fin vind och en massa sol. Det var Tomas Jarneholt i in fina blå Weta som tog täten direk och släppte sen aldrig in någon i striden om första plats. Bakom tampades Erik Törnquist, Hans Hugo och Thomas Lindqvist i single handed klassen. Johan och Fanny Clase körde själva i double handed första dagen.

Erik i stilstudie den vackra brandgula Wetan

På norra sidan av Vinön blev det en kryss i bra vind och ganska besvärliga vågor. Vägvalet var viktigt visade sig. För långt söderut nära Vinön var det mer krabb sjö och svår att hålla farten uppe. Det är en fröjd att se en Weta segla förbi alla dessa kölbåtar. Det värmer en flerskrovs entusiasm. Lotta och Magnus hade en fin segling på norrsidan och låg i mitten på Wetafältet.

I mål var det Tomas J först tätt följd av Hans H, Erik T, Lotta & Magnus, Thomas L och sist Johan & Fanny

Tomas tog hem distanstävling ”Vinön runt”

Söndag

Far och son Waller dyker upp till skepparmötet. Bengt och Niklas var ju med redan för tio år sedan så det kändes både naturligt och roligt. Vid skepparmötet gick vi igenom banan som var en klassisk kryss-läns men med två läbojar som man fick runda inifrån och välja vilken boj man skulle runda. Vinden hade tyvärr valt att minska rejält men en Weta är en lättdriven båt så segla skulle vi. Zofie och Arne var tillbaka i startfältet och skulle nu försvara sin buckla i double handed från 2020.

Johan & Fanny i sin ”Go bananas”

Race on

Det tampades frisk i små vågor och lite vind. Den som kunde hitta de små pustarna och rider på dem vann. Det var täta och roliga fighter hela dan. Vi hann med 5 race och vi hann uppleva massor med raffel och taktiserande. En match i matchen var ju att följa doublehanded båtarna som blev extra spännande. Annars tyckte vi i domarbåten att det var ett synnerligen välseglat gäng på Hjälmaren denna dag.

Tomas tar hem bucklan

Han vann distansen och tre av fem race på söndagen så grattis Tomas! Arne & Zofie får behålla buckla ett år till tack vare fin segling på söndagen, grattis till er med.

Här kommer hela listan på Svenska Wetamästerskapen 2021

Single Handed

1 Tomas Jarneholt

2 Erik Törnqvist

3 Hans Hugo

4 Thomas Lindqvist

Double handed

1 Arne Johansson & Zofie Vavra

2 Johan & Fanny Clase

Bengt vår arrangör

Bengt Waller ”the founder” still going strong

Vid pennan Leif Goldkuhl