Svenska Wetamästerskapet i Hampetorp

Sol, sol och ömsom vind

Sommaren kom sent i Sverige i år. Typ 25 augusti. Vi Wetaälskare har en tradition och det är att tävla när Vinön Sail Race(Vinön Runt) går av stapeln. Så och i år.

Fredag

Henrik Axling på sin Tyra III och undertecknad på sin Jopp-Hej-Di(slå inte upp det) kom ner till Hampetorp för att rigga och trimma. men vi hann med så mycket mer. Det blåste varma och trevlig vindar så vi kunde inte motstå Hjälmarens inbjudan. Vi kom ut i goda vindar och matchraceade med fylld Hjälmargröna gennakrar. Henrik som är en erfaren kappseglar jippade ett 30-tal kippar för det var det som fattades för att komma upp till 100 jippar innan tävlingen. Övning ger verkligen färdighet.

Lördag

Det så blekt ut på Hjälmarstranden. Blekt som i bleke. Vi ska inte hänga för länge i detta race men vi seglade fem Wetor i två timmar inom en 100 meters radie. Alla hade alla positioner. Vi fullföljde inte racet utan bröt när vi kom upp till Norra Vinön. Maxfart på loggarna var….3,4 knop. Snitt låg under 1,5. Varmt, vacker, svettigt och socialt. När vi gled om kölbåtarna kunde man konversera med dem eller lukta pod deras lasagne som just togs fram för lunch. Osportsligt. Jessica en trevlig 32 fotare gled mot mig med en härlig bredsida. Skepparen sa att detta bredseglande var helt utan hans kontroll. Jag fick göra en 360 för att komma under, även om jag hade rätt legat så vägde hon 3-4 ton mer än mig och Jopp-Hej-Di.

Vi avslutade med ett race hem till hamnen. Det gick tydligen hett till fram i täten men ingenting jag varken såg eller hörde från min placering. En vacker sommardag men inte en segling som går till historien.

Söndag

Vad är det man möts av…vita gäss. Aldrig har väl Hjälmaren varit trevliga. 6-8 m/s små snälla runda vågor. Här skulle raceas deluxe. Erik hade förlagt sitt storsegel så han fick prova det nya stora storseglet. Om han hade hjälp vete fåglarna. Vi han med 4 st 25 minuters race. Americas Cup bana med halvvindsstart. henrik tog alla vinster utom sista racet som Niklas knep. Erik kallas numer för Gennaker-Erik, han skickade ut sin gennaker redan från start och var mer under vattnet än över men det såg härligt ut. Vi fräste runt med toppfarter på 12-14 knop och njöt. Våra funktionärer i startbåten var mäkta imponerade över hur kul det såg ut så de glömde filma och fotografera. Så vinnaren Henrik Axling, tvåa Niklas Waller, trea Erik Törnqvist, fyra Leif Goldkuhl och femma Peter Schmidt.

Nordens Wetacenter

Den 23 september kör vi igen i Nordens Wetacenter i Hampetorp. Där ligger tre vackra Wetor och vi kommer förlägga träningar/tips/raider och självklart tävlingar här från och med nu.