Festligt, folkligt och full fart

Vi blev åtta Wetor som träffade i Hampetorp. Det känns verkligen som om Weta har vind i seglen i Sverige nu. Vi blir fler och fler som ser fördelarna med att segla Weta. Vi har passerat 50 Wetor i Sverige och vi vill bli fler. 

Wetamästerskapen 2020. 

Nästa år har vi 10 årsjubileum för Wetamästerskapen i Hampetorp så vi är extra glada för att det nionde mästerskap blev så himla bra. Här kommer receptet för en så lyckad träff:

  • Hampetorp, stranden, båtklubben, hamnen, campingen, restaurangen
  • Härligt väder med sol och friska varma vindar
  • Frivilliga wetaentusiaster
  • Wetor
  • Wetaseglare och anhöriga

Samling vid Hampetorp

På fredagen kom dom. Seglare från Stockholm, Skåne och Västkusten som installerar sig på plats i tält, husbilar och campingstugor. Vädret är lite molnigt och temperaturen har sjunkit under 25 grader vilket gör att vi kan ha våra Wetor på badplatsen. På lördag förmiddag till samlingen kl 11:00 räknar vi in hela åtta Wetor. 

Skepparmöte

Ulrika från Weta Väst delar ut goodiebags till alla tävlande och arrangörer. Ett mycket uppskattat inslag. Bengt går igenom hur vi har tänkt upplägget på helgen. Vi kommer segla fritt och lära känna varandra och vattnet i ett par timmar sedan kör vi två heat. Dessa ses som övningsheat och inverkar inte på själva tävlingen. 

Ut och njut

Vi får testa våra båtar och skills mot varandra oh det märks att de som har seglat några år skotar hem och får verkligen fart på båtarna. Gennaker-Erik och Hans fajtas med Kaj som har en gammal båt men som det verkligen är fart i. Våra Hobie 16 vänner Jimmy och Fredrik försöker matcha Arne och Zofie i en double handed battle. Nya Wetavännerna Tomas och Thomas gör konster på en ponton och vi får även se ett fullständigt lyft ur havet från Thomas och Anarkitty. Skönt att se att ni inte tvekar när de Närkingska byarna trycker på. Ni platsar verkligen in i gänget.

På kvällen äter vi och dricker lite gott och jämför kryssvinklar och bålgetingstick. Samtidigt pågår Vinön runt festen hundra meter från oss. Men vi måste komma i säng för skeppmötet är kl 09:00.

Alla på pallen.

Vi får lite manfall på morgon då lite skador har gjort sig påminda efter uppvärmningen på lördagen. Vädret är lika bra idag och vindarna lite hårdare, så allt är perfekt. Vi får två klasser med tre singlehanded- och sex doublehanded-seglare. Kul att Arne och Zofie fick lite matchning. Thomas och Anarkitty får Jimmy som gast och Leif och Trillian III får Sussie som gast. De är två erfarna kappseglare som blir ett tacksamt tillskott. 

Vi kör en Americas Cup bana (kryss – läns bana med halvvindstart) visst är det svårt att höra och se signalerna från startbåten i det tilltagande vindarna men det är lika för alla. Små vågor, friska vindar och tåliga Wetor åker fram och tillbaka i ett par timmar. Vindarna håller i sig hela racet. Erik som gillar hårda vindar lyckas hålla undan för Hans som nog har flest timmar i en Weta de senast åren och strax bakom dem kommer Tomas i sin vackra blå Weta. 

I double handed är Arne och Zofie ohotade och så himla samkörda att det är en fröjd att se, lite bakifrån. Thomas och Jimmy kniper andra platsen och Leif och Sussie strax därefter.

Prisutdelning och framåt

Vid prisutdelningen inser man att vi ses här nästa augusti men vi vill ju ses innan dess. Så vi kollar på seglingen i Lerum i september. Dessutom har flera av oss har bestämt sig för Europamästerskapen i Frankrike och vi kommer genomföra raider nästa år. Falkenberg – Anholt fick fyra röster direkt. Det ser ljust ut på seglarfronten.

Leif  

Bengt vår arrangör
Tomas
Vinnarna 2020